Over drie zilveren medailles naar dat o zo mooie goud: de lange weg naar de top van de Red Lions
Redactie
| 0 reacties

Red Lions moesten heel wat doorstaan om zich eindelijk wereldkampioen te kronen

Over drie zilveren medailles naar dat o zo mooie goud: de lange weg naar de top van de Red Lions
Foto: © photonews

Tien jaar geleden hadden er nog niet veel mensen in België over hockey kunnen of willen meepraten. Nu is de sport hot. Successen van de nationale ploeg brengen zoiets met zich mee. Onze helden hebben ook wel wat moeten doorstaan om te bereiken wat ze nu bereikt hebben.

We schrijven augustus 2013. Een nieuwe generatie van Belgische hockeyspelers laat voor het eerst zijn talent zien op een groot toernooi. Wie goed opgelet, had de signalen al gezien. In de maanden voordien hadden de Belgen bijvoorbeeld in oefenduels Polen een paar keer helemaal zoek gespeeld.

Dat België in eigen land het EK mag organiseren, geeft de hockeysport een boost. Zeker wanneer het ideaal begint: de Red Lions kloppen het grote Duitsland met 2-1. We maken kennis met intussen ronkende namen als Tom Boon, John-John Dohmen en Thomas Briels.

ZILVER OP EK IN EIGEN LAND HET BEGIN

In de finale komen de Red Lions de Duitsers opnieuw tegen. Ondanks dat Dohmen voor de Belgische voorsprong zorgt, haalt de Mannschaft het met 1-3. De zilveren medaille is echter nog maar het begin van een lang proces voor het Belgische hockey.

De drang om helemaal de stap naar de top te zetten is groot, maar blijkt niet evident. De volgende jaren stagneert de opmars. Onder de Nieuw-Zeelandse bondscoach Shane McLeod wordt echter de professionalisering verder ingevoerd en er een hecht team gesmeed. In 2016 is de hoop op olympisch goud groter dan ooit.

In de halve finales in Rio volgt een exploot van jewelste: België wint de derby der Lage Landen tegen Nederland, dat al jaren top is in de sport, met 3-1. In de finale loopt het toch nog mis naar een Argentinië, maar België manifesteert zich steeds meer als hockeyland en laat zijn nieuwe status niet meer los.

VERLIES TEGEN ORANJE GROTE MOTIVATOR

Op het EK 2017 moeten de Lions het opnieuw stellen met zilver na verlies in de finale tegen Nederland. Maar die nederlaag dient als grote motivator. De Red Lions zouden kost wat kost wereldtop worden en op het WK in India volgt de weerwraak.

Zelfs het afhaken van Dohmen wegens ziekte deert de Belgen niet. Na winst in de shootouts in de finale, alweer tegen Oranje, is de lange weg richting de wereldtitel eindelijk vervolledigd. Dé beloning voor het jarenlange werk.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws