ANALYSE. Red Lions zijn geduldige, koele kikkers
Redactie
| 0 reacties

Wereldkampioenen van Belgische mannenhockeyploeg beseffen niet half hoe goed ze wel zijn

ANALYSE. Red Lions zijn geduldige, koele kikkers

Afgelopen zondag werd België voor het eerst sinds mensenheugenis wereldkampioen (als we korfbal en beachvolley niet meerekenen, nvdr.). Zij het dan in het hockey en niet in het voetbal. Maar daarvoor zijn we niet minder trots op onze Red Lions. Al moeten ze stilaan beseffen hoe goed ze wel zijn.

België stond voor aanvang van het WK hockey in het Indische Bhubaneswar derde op de wereldranking. Met het behalen van de wereldtitel tegen onze noorderburen uit Nederland worden ze afgetekend nummer 1, de beste hockeyploeg ter wereld. 

En het is niet zo dat de Red Lions een bijna afgelopen verhaal zijn. Neen, eigenlijk moet het nog beginnen. Het boek moet nog geschreven worden, want in tegenstelling tot bij de Rode Duivels zitten er bij Tom Boon, Thomas Briels, Felix Denayer en co nog een goude generatie aan te komen. 

Eosinofielen

Kijk bijvoorbeeld naar jonkies Victor Wegnez (22), Augustin Meurmans (21) en Antoine Kina (22). Die laatste twee stonden op de reservenlijst van coach McLeod, maar kwamen toch bij de selectie nadat John-John Dohmen moest afhaken na een eosinofiele longontsteking en Stockbroeckx tegen gastland India een scheur in de hamstring opliep. 

Reserven die in feite geen reserven zijn. Want het overgrote deel van de mensen waarmee we de afgelopen dagen na de historische overwinning spraken, beseften niet eens dat deze gasten er pas later zijn bij gekomen. Vele Belgen volgden enkel de laatste beslissende wedstrijden op het wereldkampioenschap en pikten dus pas in wanneer de prille twintigers er al bij waren.

Dertig 

Zelfs al je naar de "anciens" kijkt schrik je je af en toe een hoedje. Want versleten paarden zitten er nog in geen honderd jaar tussen. Aanvoerders John-John Dohmen en Thomas Briels hebben de meeste levensjaren op de teller, namelijk dertig. Vooral dat jonge kopje van Briels zou je toch geen dertig jaar geven.

Luypaert en Van Aubel zijn 26, in de fleur van hun leven. De broers Arthur en Loïc Van Doren, respectievelijk 23 en 21 jaar oud, wat voor een groeimarge hebben deze kanjers nog. Loïc is reservekeeper na Vincent Vanasch, momenteel misschien wel de beste keeper ter wereld, maar experten voorspellen de jongste Van Doren een nog rooskleurigere toekomst dan zijn grote voorbeeld Vanasch. 

Allerhoogste bekroning

Het is gewoon een feit dat dit team al zolang met elkaar samen speelt en dat allerlei verschillende spelsystemen er stevig ingebakken zitten. Op de Olympische Spelen van 2016 in Brazilië en het EK 2017 in Nederland werd er nog net niet geoogst door de Belgen, maar in 2018 toonden ze eens te meer dat ze geduldige, koele kikkers zijn en de afgelopen jaren wachtten op de allerhoogste bekroning, de kers op de taart, de titel van wereldkampioen. Die is nu oververdiend binnen. Proficiat Red Lions! 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws